Duurzaamheid, wat is dat?

Het begrip duurzaamheid is breed en weinig concreet. De een associeert het vooral met een duurzame energiehuishouding, een tweede richt zich meer op sociale aspecten, een ander benadrukt vooral het belang van de economie. En zo zijn er nog veel meer interpretaties en beelden.
In mijn werk ga ik uit van een brede definitie van duurzaamheid, op basis van de vijf inhoudelijke spelregels van 5xBeterBezig.

5xBeterBezig

5xBeterBezig is een laagdrempelige methode waarmee doelgroepen inzicht krijgen in de uitgangspunten van duurzaamheid en daarmee ook gelijk aan de slag kunnen in hun eigen woon– of werkomgeving. Ik ontwikkelde deze methode samen met Yvonne Bleize met wie ik de maatschap Bleiblom vorm.

De methode rust op twee pijlers: Inhoud (wat is duurzaamheid nu eigenlijk?) en Proces (hoe kun je groepen mensen activeren?). De vijf inhoudelijke spelregels van 5xBeterBezig zijn voor iedereen te begrijpen en toe te passen. Van schoolklassen tot multinationals, van dorpen tot bedrijven. Na het doorlopen van een 5xBeterBezig-traject zijn deelnemers in staat handen en voeten te geven aan het begrip duurzaamheid en zelf bij te dragen aan het verduurzamen van hun eigen omgeving.

Bij de ontwikkeling van de vijf inhoudelijke spelregels van 5xBeterBezig liet Bleiblom zich inspireren door het gedegen theoretische kader van The Natural Step.

Geïnteresseerd in de 5xBeterBezig-methode? Kijk dan verder op de website van Bleiblom.

 

Voor meer informatie:

5xBeterBezig-film